Hydrocoll 10cm x 10 cm 10 stuks

34,71 ( 36,79 incl. BTW )

Artikelnummer: 020476 Categorie:
  • Vóór 12u00 besteld op werkdagen, is dezelfde dag verstuurd
  • 14 dagen retourgarantie
  • Keuze uit meer dan 5.000 producten
  • Beveiligde betaling

Beschrijving

Hydrocoll is een absorberend, zelfklevend hydrocolloïd verband voorzien van een semi-permeabel, bacteriewerend en waterdicht polyurethaanfolie.

Bij de opname van wondvocht in het hydrocolloïd wordt er een gel gevormd en een vochtig wondmilieu gecreëerd.

De gel absorbeert totdat het hydrocolloïd verzadigd is. Bevordert granulatie en epithelialisatie. Te verwijderen zonder de wond te irriteren. In verschillende vormen en maten verkrijgbaar.

Wat is een hydrocolloïd verband?

Een hydrocolloïdverband is een zelfklevend verband van enkele millimeters dikte, meestal lichtbruin van kleur, dat op een wond kan worden geplakt en dan enkele dagen kan blijven zitten. Het wordt ook wel second skin genoemd (tweede huid).

Hydrocolloïdverbanden bestaan uit 2 lagen:

  • Bovenaan: een afsluitende plastic folie (polyurethaan folie)
  • Onderaan: het hydrocolloïd

Het hydrocolloïd materiaal is een mengsel van klevende stoffen zoals polyisobutyleen en pectine, gelerende (tot een gel vervloeiende) stoffen zoals gelatine en absorberende deeltjes zoals carboxymethylcellulose. Polyisobutyleen is een kleverige, rubberachtige substantie. Carboxymethylcellulose is een sterk absorberende stof gemaakt uit plantaardige vezels (houtpulp).

De hydrocolloïd laag neemt het wondvocht op en vervloeit tot een gel die contact maakt met de wondbodem. De hoeveelheid wondvocht die een hydrocolloïdverband kan absorberen is afhankelijk van de dikte van de hydrocolloïdlaag. Er zijn dikke hydrocolloïdverbanden zoals Hydrocoll en er zijn dunne zoals Hydrocoll THIN. Als het verband vol is en gaat lekken moet het worden vervangen.

Hoe werkt een hydrocolloïd verband?

Een hydrocolloïd verband wordt over een wond heen geplakt en sluit de wond helemaal af van zuurstof. De onderste laag van het verband neemt wondvocht op en vervloeit tot een gel die goed contact maakt met de wondbodem. Hydrocolloïdverbanden zijn vooral werkzaam omdat ze een vochtig wondklimaat creëren. In een vochtig wondklimaat verloopt het proces van wondgenezing sneller dan in een droog wondklimaat. Bij chronische wonden is er vaak dood weefsel in de wond en dat moet worden opgeruimd door de cellen van het afweersysteem (leukocyten en macrofagen). Deze cellen kunnen hun taak beter uitoefenen in een vochtige wond dan in een uitgedroogde wond met een korst er op. Ook de huidcellen kunnen beter en sneller ingroeien in een vochtige wond dan in een droge wond. Vaak is er ook minder pijn in wonden die vochtig worden gehouden.

Daarnaast sluit de hydrocolloïdlaag met de plastic toplaag de wond hermetisch af van zuurstof. Bacteriën die zuurstof nodig hebben om te overleven (aerobe bacteriën) gaan hierdoor dood. Een hydrocolloïdverband doodt dus een gedeelte van de bacteriën.

Verder is er een theorie dat het afsluiten van een wond van zuurstof de vorming van nieuwe bloedvaten stimuleert. Een verschil in zuurstofconcentratie is een prikkel voor bloedvaten om te gaan groeien, en ze gaan zich vermeerderen in de richting van het gebied waar de zuurstofconcentratie het laagst is. Hydrocolloïdverbanden kunnen de vorming van nieuwe bloedvaten stimuleren. Er komt rood weefsel in de wond. Dit wordt ook wel granulatieweefsel genoemd. Granulatieweefsel vult de wond, en daarna groeit de huid er aan de randen overheen.

Voor welke wonden kan een hydrocolloïd verband worden gebruikt?

Hydrocolloiden kunnen bij zeer veel verschillende wonden worden gebruikt en ze kunnen in bijna alle fasen van wondgenezing worden toegepas

  • Open been wonde – Ulcus Crusis venosum
  • Doorligwonden – Decubitus

De dikkere hydrocolloïden kunnen ook gebruikt worden om de huid te beschermen tegen druk. Schaatsers gebruiken ze om de voet te beschermen tegen blaren, wielrenners gebruiken ze om door te kunnen fietsen met schaafwonden. Een andere toepassing is het gebruik van hydrocolloïden op de intacte huid rond een wond, om die te beschermen tegen de inwerking van vocht of de kleeflagen van andere pleisters.

Bij diepe wonden met veel dood weefsel en ondermijnde wondranden (holten en spleten in de diepte) kunnen ze beter niet worden toegepast, omdat het gevaar bestaat dat het wondvocht dan niet er uit kan.