Hoe je de juiste handschoenen kiest (vind je ideale match)

Als zorgverlener zijn handschoenen het middel bij uitstek om beschermd en veilig te werken bij patiëntencontact. Wegwerphandschoenen verminderen het risico op overdracht van micro‑organismen tussen de zorgverlener en de patiënt en beschermen dus zowel jou als je cliënt. Maar hoe kies je een handschoen die voor jou comfortabel aanvoelt en je optimaal beschermt? We helpen je graag op weg.

Nitril, latex, vinyl  – verschil in draagcomfort en bescherming

De meest gangbare materialen voor handschoenen voor éénmalig gebruik zijn vinyl, latex en nitril. Elk materiaal heeft zijn specifieke eigenschappen, waardoor het meer of minder geschikt is voor een bepaald gebruik.

Vinyl handschoenen zijn gemaakt van pvc, dat weinig elastisch is en een lossere pasvorm oplevert. Vinyl is prijsgunstig ten opzichte van latex of nitril, maar minder sterk. Er bestaan ook handschoenen in stretch vinyl, die de elasticiteit benaderen van latex.

Latex handschoenen zijn gemaakt van natuurlijk rubber. Ze staan voor draagcomfort door hun goede flexibiliteit, tastgevoeligheid en trekvastheid. Ben je echter vatbaar voor allergieën, dan kan latex irritaties veroorzaken.

Alsmaar meer zorgverstrekkers zweren bij nitril handschoenen. In aankoop zijn ze duurder, maar de voordelen van nitril zijn legio: sterk, elastisch, soepel en veilig. Door hun goede pasvorm heb je een  goede grip en een hoge tastgevoeligheid. Nitril is het meest aangenaam om dragen, ook bij langdurig gebruik. Nitril is een synthetisch rubber en dus latexvrij.

Je kunt erop vertrouwen dat je met nitril goed beschermd bent: prik je een gaatje in een nitril handschoen, dan scheurt deze meteen open. Bij een vinyl of latex handschoen blijft het gaatje klein en vaak onopgemerkt, waardoor je onbeschermd verder werkt. Nitril is het beste bestand tegen chemische substanties of ontsmettingsmiddelen.

Met nitril heb je een sterke handschoen van hoge kwaliteit. Zoek je een handschoen voor gebruik in een situatie met minder kans op perforatie of kom je niet in contact met chemicaliën, dan is latex een goede optie. Vinyl is de economische keuze voor handelingen met weinig risico.


Kwaliteit, een belangrijke factor

Als je de prijzen van handschoenen met elkaar vergelijkt, dan zie je soms grote verschillen, ook binnen hetzelfde materiaal. Het verschil zit hem meestal in de kwaliteit en de normen waaraan de handschoenen voldoen.

De omgeving waarin je werkt en de patiënten of substanties waarmee je in aanraking komt, bepalen de graad van bescherming die je handschoenen moeten bieden. Kom je bijvoorbeeld in contact met onverdunde ontsmettingsmiddelen of chemische stoffen, dan vereist dit handschoenen met een hogere beschermingsgraad.

Een goede indicator voor de kwaliteit van handschoenen, zijn de vermeldingen op de doos. We maken je kort wegwijs in de symbolen, vermeldingen en cijfers op de verpakking.

De eenvoudigste manier om te weten of je handschoenen van goede kwaliteit hebt, is te kijken of ze geregistreerd staan als medisch hulpmiddel. Zie je een CE‑markering op de doos en de aanduiding MD of Medical Device, dan ben je er zeker van dat de handschoenen voldoen aan strenge normen en uitgebreid getest en gecontroleerd zijn op hun kwaliteit.

De meeste medische handschoenen zijn ook geregistreerd als persoonlijk beschermingsmiddel, aangeduid op de verpakking als PPE of Personal Protective Equipment, met vermelding van de categorie. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn ingedeeld in 3 categorieën: I, II en III, waarbij categorie III de hoogst mogelijke bescherming biedt.

Verder zijn er nog heel wat Europese normen die de kwaliteit bepalen. Op een doos handschoenen verwijst men onder meer naar de volgende normen.

NummerOnderwerpBepaalt de eisen en testmethodes voor onder meer
EN 374Bescherming tegen gevaarlijke chemicaliën en micro-organismen (bacteriën, virussen, schimmels)EN374-1: chemicaliën
penetratieweerstand type A – B – C, waarbij A de hoogste weerstand biedt
EN374-2: weerstand tegen indringen
EN374-4: weerstand tegen degradatie door chemicaliën
EN 388Bescherming tegen mechanische risico’sScheur-, perforatie-, snij-, trek-, penetratieweerstand
Niveau 1 > 5, waarbij niveau 5 de hoogste bescherming biedt
EN 420Algemene eisen en testmethoden voor beschermende handschoeneno.m. beweeglijkheid (niveau 1 > 5, waarbij 5 de hoogste soepelheid is)  
EN 455Medische handschoenen voor eenmalig gebruikEN455-1: eisen en testmethoden voor de afwezigheid van gaten, weergegeven met AQL (acceptable quality level) op de verpakking. Bij medische handschoenen is de AQL <= 1.5. Hoe lager het cijfer, hoe lager de kans op handschoenen met fout.
EN455-2: fysische eigenschappen
EN455-3: biologische evaluatie
EN455-4: levensduur bij opslag
EN 16523Bepaling van de materiaalweerstand tegen binnendringen van chemicaliën 
ISO 16604Bescherming tegen contact met bloed en lichaamsvloeistoffenWeerstand van het materiaal tegen doordringing van door bloed overgedragen ziektekiemen



Gebruik je handschoenen correct

Eens je de voor jou optimale handschoenen gevonden hebt, is het uiteraard belangrijk om deze correct te gebruiken om zo goed mogelijk beschermd te zijn. We trappen hier wellicht een open deur in, maar toch zetten we de voornaamste richtlijnen nog even op een rijtje.

  • Vóór het aantrekken van de handschoenen, was of ontsmet je de handen. Maak ook dat ze goed droog zijn.
  • Gebruik enkel handschoenen die direct uit de verpakking komen.
  • Gebruik ze maar één maal, bij één patiënt. Vervang ze meteen als ze kapot of vuil geworden zijn.
  • Raak je gezicht, kleding, gsm, … niet aan terwijl je de handschoenen draagt.
  • Raak bij het uittrekken van de handschoenen de buitenkant zo weinig mogelijk aan en gooi ze meteen weg. Was of desinfecteer je handen.

Deforce Medical:
een ruim aanbod handschoenen
voor elk gebruik

Of je nu nitril, latex of (stretch) vinyl verkiest, Deforce Medical biedt in elk materiaal handschoenen van hoge kwaliteit. Ons ruim aanbod vind je terug in de webshop of in onze winkel.

Recent voegden we de handschoenen van het merk Evercare toe aan ons gamma. We nodigen je graag uit om deze te ontdekken. De nitril onderzoekshandschoenen voor eenmalig gebruik van Evercare staan bekend om hun uitstekende pasvorm. Ze zijn heel elastisch, zacht en vlot aan en uit te trekken. Bovendien zijn ze vrij van latex en poeder. De getextureerde vingertoppen zorgen voor meer grip en een uitstekende tastgevoeligheid. Met Evercare ben je verzekerd van een handschoen met prima draagcomfort en een uitstekende kwaliteit.