Beschrijving
Deze port-a-cath set bevat alle benodigdheden voor het spoelen/flushen van uw port-a-cath (uitgezonderd heparine)
Hoe werkt een Port-A-Cath?
De katheter wordt ingebracht in een grote ader in de borst en vervolgens opgeschoven tot de kathetertip een punt bereikt heeft precies boven het hart. Het reservoir komt onder de huid te liggen. Als de wondjes van het inbrengen genezen zijn, kunt u het reservoir zien en voelen als een harde bobbel onder uw huid. Om toegang tot het systeem te krijgen wordt een speciale Grippernaald door de huid en door het siliconenmembraan geprikt tot op de bodem van het reservoir. U voelt dit als een kleine prik.
Op de naald wordt een infuus aangesloten. Medicijnen en vloeistoffen gaan door het infuus, via de grippernaald in het Port-A-Cath-reservoir via de katheter naar het bloedvat en zo naar de rest van het lichaam. Ook kan bloed worden afgenomen via de Port-A-Cath. Dit gebeurt alleen bij uitzondering, omdat dit de kans op infectie of stolsels via de Port-A-Cath vergroot.
Inhoud spoelset Port-a-cath
- grippernaald
- 1 paar steriele handschoenen
- pleister spots rond 22mm
- 2 spuiten van 10 cc (1x om heparine op te trekken en 1x om heparine in te spuiten)
- 1 saline spuit met Na-Cl van 10cc
- 2 roze optreknaalden
- 2 ontsmettingsdoekjes individueel verpakt.
- 1 steriel veld
Hoe gaat u het best te werk?
Het doel van het flushen (spoelen) van de port-a-cath is verstopping van het systeem te voorkomen. Dit gebeurt door de port-a-cath aan te prikken en door te flushen met een heparine oplossing via een speciale port-a-cath naald. Dit wordt een heparineslot genoemd. Dit is de laatste handeling voordat de naald uit de port-a-cath verwijderd wordt. Het heparineslot bevat een mengsel van zoutoplossing en heparine (dit is een antistollingsmiddel dat ervoor zorgt dat de port-a-cath niet verstopt raakt).
Het is belangrijk dat er steriel gewerkt wordt om infecties te voorkomen. Voorafgaand aan de handeling worden alle benodigde materialen klaar gelegd. De verpleegkundige desinfecteert de aanprikplaats en trekt daarna steriele handschoenen aan. Zij fixeert met de ene hand de port-a-cath en met de andere hand prikt zij de port-a-cath aan.
De verpleegkundige spuit met de aangesloten spuit met NaCl het systeem door. Zij trekt met de spuit voorzichtig bloed op, als er bloed zichtbaar is in het slangetje zit de naald goed in het reservoir. Op dit moment kan eventueel bloed afgenomen worden wanneer dit door uw arts is afgesproken.
Vervolgens wordt het systeem geflushed met een zoutoplossing. Tot slot sluit de verpleegkundige een spuit met heparine oplossing aan, hiermee wordt het systeem doorgespoten. In het systeem en het reservoir van de port-a-cath blijft heparine oplossing achter om verstopping te voorkomen.
De naald wordt nu verwijderd en de insteekplaats met een pleister afgeplakt. Het aanprikken van de port-a-cath kan in sommige gevallen pijnlijk zijn, deze pijn voelt als een korte prik.